De lokale helden van Vroeg

De kerstpakketten van Vroeg zijn zorgvuldig samengesteld met ambachtelijke lekkernijen. Allemaal gemaakt door vakmensen. Het verhaal van elk item in jouw pakket begint in een lokale keuken waar met toewijding en liefde voor het vak wordt gewerkt. Zonder toeters en bellen, gewoon eerlijk vakmanschap.

Kersvers uit Cothen

Al meer dan veertig jaar teelt de familie Vernooij appels, peren, bramen, bessen, aardappelen en pompoenen in de Kromme Rijnstreek. Deze behouden altijd een pure smaak dankzij de milieubewuste manier waarop de bomen en het land verzorgd worden. Met de sappen en jam van Vernooij geniet je het hele jaar door van seizoensfruit. Het verse fruit verwerken we in de keuken van Vroeg tot de lekkerste gerechten.

VERNOOIJ FRUIT, COTHEN

Natuurlijke award-winnende kazen uit Cothen

Al drie generaties woont en werkt de familie Merkens-Hamoen op hun kaasboerderij in Cothen. De kazen worden met de hand gemaakt en hebben een karakteristieke smaak. Dat komt door het gebruik van natuurlijke ingrediënten en het rijpingsproces. De kazen van de Brienenshof vielen meerdere keren in de prijzen, waaronder de Cum Laude Award voor de lekkerste kaas van Nederland.

DE BRIENENSHOF, COTHEN

Wijnen met een verhaal

Deze wijnkenner uit Amersfoort kent elke wijnboer bij naam. Wijnboeren die op ambachtelijke wijze wijn maken en een kleinschalige productie hebben. Allemaal in Europa. Hun wijnen zijn veelal biologisch en duurzaam gecertificeerd. Pieter proeft de wijnen persoonlijk en zorgt voor heerlijke combinaties met de ambachtelijke producten in de kerstpakketten van Vroeg.

WELDAM WINES, AMERSFOORT

Slagers delicatessen uit het Groene Hart

Al zolang hij zich kan herinneren is Ferry geïnteresseerd in het ambacht. Als klein kind fietste hij namelijk op zijn driewieler achter de buurman aan. Die was slachter. Inmiddels staat hij zes dagen in de week in zijn eigen worst- en rokerij. Zijn droge worsten vielen meermaals in de prijzen. Het geheim? Alleen de verste ingrediënten van lokale boeren en veel passie voor het slagersvak.

FERRY LEMPERS, MONTFOORT

Gebrouwen met het beste uit de buurt

Jos Eberson, huisbrouwer van Vroeg, is voor velen de beste brouwer uit de regio. Samen met zijn compagnons startte hij Brouwerij Hommeles vanuit een duidelijke visie: de Utrechtse speciaalbiercultuur op de kaart zetten. En dat is gelukt. Dankzij brouwdemonstraties en een speciaalbierfestival met alleen lokale brouwers is Utrechts speciaalbier niet meer weg te denken. Hommeles brouwt met oog voor het verhaal door gebruik te maken van regionale ingrediënten. Utrechtse gagel, kersen uit de Kromme Rijnstreek, lokaal fruit en Houtense honing zijn de muzes van deze brouwerij.

BROUWERIJ HOMMELES, SCHALKWIJK

Specialist in delicatessen

Vijftien jaar geleden liep Sjoerd een notenwinkel in, vroeg om een bijbaan en was voor altijd verkocht. Om het ambacht te perfectioneren volgde hij een tienjarig leertraject tot meesterbrander en professional in smaak. Samen met zijn net zo gepassioneerde businesspartner Spencer startte hij de Notenfabriek in Bilthoven. Liefde voor goed eten en voor de horeca klinkt door in alles wat het bedrijf doet.

DE NOTENFABRIEK, BILTHOVEN

Natuurherstel om je vingers bij af te likken

De jongens van Wilder Land werken samen
met boeren, smaakmakers en lekkerbekken
aan een wilder land. Met het inzaaien van meer inheemse (on)kruiden komen er steeds meer gezonde weilanden en akkers. En de bloemen van deze kruiden trekken insecten aan. Dat zijn natuurlijke bestuivers die hard nodig zijn voor onze voedselvoorziening. Matthijs en Daan, de oprichters van Wilder Land, laten zien dat de culinaire toepassing van lokale gewassen eindeloos is. Denk aan botanische siropen, wilde bieren, sprankelende ijsthee, wilde meergranenpasta’s en (on)kruidenthee.

WILDER LAND, AMSTERDAM

Italiaanse kazen uit de Hollandse polder

Ineens besloten ze dat het anders moest. Rutger en Marieke wilden een ander leven. Geen vergaderingen en directie-meetings meer, maar kaas maken. Goede, ambachtelijke kazen, volgens Italiaans recept. Weken lang gingen ze in de leer bij een prijswinnende kaasmaker in Noord-Italië, Cesare Ribolzi. Het vakmanschap dat hij met hen deelde vormt nog altijd de basis voor de handgemaakte halfzachte kazen van Oudwijker. Hollandse boerenmelk, in combinatie met Italiaanse schimmelculturen, zorgen voor de weergaloze smaak van Oudwijker kazen. Dat moet je eens geproefd hebben.

OUDWIJKER KAAS, LOPIKERKAPEL

Portstroop van de beste ingrediënten

Ernesto Maximillian Victor heeft zijn passie voor koken al jong ontdekt en zo is hij op jonge leeftijd begonnen in het dorpsrestaurant. Hiervandaan is hij op steeds hoger niveau bij verschillende restaurants gaan koken. Na jarenlang zijn stropen te maken in zijn restaurants en voor diners met vrienden en familie, wil hij nu aan iedereen de mogelijkheid geven zijn stropen te proeven.

Ernesto is ervan overtuigd dat je goede ingrediënten nodig hebt om goede producten te maken. Hij gebruikt dus écht goede wijn, pure kruiden en vers fruit. Verder niets.

ERNESTO PORTSTROOP, BLEISWIJK